Alles wat je wilt weten over de belevenis van licht

Licht in de duisternis

De mens kan niet zonder licht….Er is in de duisternis niet te leven. In de prehistorie leefden de mens alleen met daglicht. Wanneer het donker werd zaten ze misschien nog even bij een brandend vuur wat het licht verspreidde maar gingen dan toch slapen. De eerste verlichting die mensen hadden was dus afkomstig van vuur. Daarna verscheen de olielamp en brandende kaarsen en pas begin 19e eeuw werd het elektrisch licht uitgevonden. De petroleumlamp werd rond het jaar 1800 vervangen door de gaslamp, wat al een hele verbetering was ten opzichte van de penetrante oliegeur. Na 1940 deed het elektrische licht steeds meer zijn intrede.

Met licht creëren we sfeer

Een lichtbron in huis kan een bepaalde sfeer oproepen van gezelligheid. De directe verlichting boven een eettafel of bureau heeft weer een geheel andere functie dan een gezellige tafellamp. Direct licht hebben we nodig om bij te werken, te lezen en te knutselen op de lange winteravonden. Direct licht wordt meestal door een bureau- of plafondlamp teweeggebracht. Wanneer we een direct verlichtingspunt kunnen regelen met een dimmer dan kan er een sfeerlamp van gemaakt worden. Licht en kleur bepalen de sfeer in een huiskamer. Een aantal kleuren die we gebruiken in combinatie met een sfeerverlichting kunnen de sfeer bepalen in een interieur.

Kleuren, verlichting en sfeer

Elke kleur die we gebruiken geeft een warme of koele uitstraling. Elk interieur heeft zijn eigen sfeerbepalende uitstraling die met kleuren kunnen worden gecreëerd.
Blauw, kleur en verlichting
De kleur blauw die als verlichtingskleur wordt gebruikt kan een wat koele toon geven in een interieur. Blauw licht kan prima gebruikt worden als richtverlichting op een bepaald item zoals een schilderij. Wanneer dit koel moet overkomen is blauwe Led-verlichting prima om te gebruiken.
Rood licht
Rood licht staat voor warmte en gezelligheid. Bepaalde gedeeltes in Amsterdam zijn roodgekleurd en betekenen niets meer en minder van “kom gezellig binnen, hier is het warm”. Dit soort verlichting willen we natuurlijk absoluut niet in onze woonkamer. Er zijn wel lampen met een warme, rode ondertoon die sfeer kunnen bepalen en warmte genereren. Rood kan een interieur de warmte geven die bijvoorbeeld in een strakke, moderne inrichting net even wat extra’s geeft.

Zwart, wit en grijs

Deze basiskleuren zien we tegenwoordig veel in het huidige interieur. Met een bepaalde kleur verlichting kunnen we de sfeer verhogen en warmte en gezelligheid inbrengen. Wanneer we gaan voor een koel uiterlijk van de inrichting dan is de blauwe kant beter om te gebruiken.

Sfeerbepalend

Licht en kleur zijn dus duidelijk sfeerbepalend in de woonruimte. We willen op een prettige manier wonen en leven dus is het verstandig om in een nieuw huis van te voren te bepalen welke lichtpunten er nodig zijn. Ook de kleuren zullen we moeten afstemmen op de kleuren die we voor het interieur gaan gebruiken. Elk mens is anders dus elk interieur ook. Wil je meer weten over kleuren en verlichting? Kijk dan op de desbetreffende websites en laat je inspireren door kleur en licht.

Maar hoe creëer je de perfecte lichtbelevenis? Lees het artikel hoe creëer je de perfecte lichtbelevenis!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *